dinsdag 6 november 2012

Naaktslakken


Naaktslakken

Een aardige bijkomstigheid van de herfst is ieder jaar weer de komst van de naaktslakken in mijn woonkamer. Ik begrijp van meer mensen dat ze naaktslakken veel tegenkomen in de tuin, maar bij mij komen ze ook graag binnen. Ik heb nog niet kunnen ontdekken hoe ze dat doen, want deuren en ramen houd ik altijd gesloten, omdat het zo koud geworden is, maar dat houdt ze dus niet tegen. Ik denk dat ze aangetrokken worden door de warmte en door de verwachting dat ze hierbinnen ergens wel een lekker hapje zullen kunnen vinden.
Nu ligt er bij mij genoeg op de grond, maar daar lijkt weinig lekkers bij voor een slak. Toch is dat niet zo. Naaktslakken zijn nl. gek op de vpro gids. En ook wel op de volkskrant, maar minder. Ze nemen duidelijke hapjes van de randen, alsof ze tandjes hebben. Die tandjes heb ik ook nog niet kunnen ontdekken. Ik neem aan dat die aan de kant van de hoorntjes te vinden zijn, onder de ogen op steeltjes. 
Zodra ze gestoord worden, trekken ze die uitsteeksels meteen in, zodat ze een soort symmetrisch kromgebogen slijmerige pink worden. Brigitte Kaandorp noemt dat een nat kabouterlulletje, wat een vondst!
Als je ze opraapt krijg je nauwelijks afwasbaar slijm aan je handen. Ik weet dat de cosmetische industrie adverteert met de heilzame werking van slakkenslijm op de huid, maar ik probeer dat liever niet. Ik vind het een beetje vies voelen. Dus scheur ik steeds een stukje vpro gids af en gebruik dat om zo'n slak op te pakken en naar buiten te brengen. Wreed, dat weet ik, want ze houden niet van kou, ze overleven zelfs niet in vrieskou. Maar dan ben ik maar wreed. Mijn tuin zit aan het eind van de zomer barstensvol met slakken, naakt en met huisje. Die met huisje vind ik aantrekkelijker. Die kan je slijmloos oppakken aan hun huisje. Maar die met een huisje komen nooit bij mij binnen.
Ik denk dus dat naaktslakken net als een kat door onwaarschijnlijk kleine gaatjes kunnen kruipen. En dat betekent weer niet veel goeds voor de toestand van mijn huis. Dat is dus lek. Ik woon in een lek huis, met spinnen en naaktslakken. 
De spinnen heten Snip, hoe zal ik de slakken noemen? Kals? Klas? Salk? Ik lees dat ik naaktslakken moet lokken met een schoteltje bier. Dat vinden ze lekker, maar het is niet goed voor ze, want ze drogen dan laveloos uit.
Denk daar maar eens over na vandaag, lezer. Ik hoor graag wat je ervan vindt.

Brigitte Kaandorp over de schepping van de Naaktslak:

Brigitte Kaandorp zingt: Ik heb een heel zwaar leven:

2 opmerkingen:

 1. Ze hebben geen tandjes, maar raspjes.
  Ze laten extra slijm los bij verstoring, en dat helpt dus aardig ;-)
  Dat ze zich door kleine gaatjes kunnen wurmen lijkt me heel waarschijnlijk, ze kunnen zich enorm uitrekken. En vermoedelijk glijdt de VPRO-gids makkelijker naar binnen dan de Volkskrant? Of misschien neemt die zelf wat meer vocht op zodat ze geen droog mondje krijgen?
  Je roept een hoop vragen op :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LOL, ja leuk, die vragen. ik zal de v'krant en de vpro gids zelf eens proeven om het vochtgehalte te vergelijken.

   Verwijderen