dinsdag 10 juli 2012

les intouchables film


In ons filmhuis heb ik nog nooit een slechte film gezien, Les Intouchables vond ik heel meeslepend en ook ontroerend, hoewel ik niet geweend heb, dat doe ik nu eenmaal niet gauw.

Het is het verhaal van een puissant rijke parijzenaar die van zijn kin tot aan zijn tenen verlamd is geraakt na een ongeluk met een paraglider. Hij moet als een baby worden verzorgd en verpleegd. Zijn nieuwe verzorger is van oorsprong een Senegalees, die in een Banlieue woont. Groot klasseverschil.

In mijn volkskrant was Aaf Brandt Corstius niet tevreden over deze film, en haar kritiek snijdt wel hout. Als je het op een bepaalde manier bekijkt is de film politiek incorrect. Clichématige opvattingen over rassen en standen worden zo weer verspreid, maar evengoed kan je zeggen dat dit de realiteit is in het Parijs van nu. Dat een inwoner van een Banlieue de naam 'Berlioz' anders interpreteert dan zijn werkgever ligt voor de hand, al zijn ze beiden muziekliefhebbers. Maar ik wil over zulke dingen wel heenstappen, want de rest van de film deugt wel.

Ga naar de bioscoop en laat me weten of intouchable onaantastbaar betekent of onaanraakbaar, of allebei.

O, ja nog even een paar links, altijd nuttig:

http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=25366

http://www.filmbespreking.be/les-intouchables.html

Have fun!

2 opmerkingen:

  1. Jee Elma ik zie nu voor het eerst je link onder de mail bij de grrls. Ik begin echt kippig te worden :-) Ik heb ontzettend van deze film genoten en ook van het heerlijke politiek incorette daarin. Het is toch niet zo dat iedereen politiek correct is? Nu vind ik het reel, zonder dat denk ik dat ik het een to good to be true film had gevonden. Mijn Frans is belabberd, dus ik kan je niet zeggen wat de juiste betekenis is van Intouchable.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Madonna heeft zelfs de Tuschinski afgehuurd en Engels ondertitling laten invliegen om van de Feel Good Film van 2012 te genieten. Ik overweeg het zelfs om voor de derde keer naar de bios te gaan want het blijft genieten. Een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen