maandag 4 februari 2013

Inspiratie


Inspiratie

Iets schrijven in en met een groep. Dat houdt niet in dat we elkaars pennetje vasthouden, maar wel dat we elkaar onze tekst mogen voorlezen. Altijd leuk, als het goed is, en dat is het meestal. We geven/krijgen ook altijd een soort van opdracht. 
Deze keer gaf Ke die: Zoek en verwoord wat en waar je inspiratiebron is.

Eerst de anderen, zeker vijf van hen zijn beeldende vormgevers. Dat valt mij misschien wel op omdat ik dat helemaal niet ben, ik maak nooit iets tastbaars, ik mag blij zijn als ik niet over mooie spullen val.

L vindt inspiratie in het maken van foto's, van collages, ze had het over al of niet gestructureerd werken, werkt vaak inductief, als een mossel, die aan een schip hangt. Mooi beeld.

Ke. vond inspiratie in de natuur, het heerlijke heldere vriesweer nu al dagen lang. De tegenstelling tussen de renovaties aan haar keuken en het fragiele spinnetje in een luciferdoosje.

Ka. is een reiziger in haar eigen hoofd, werkt intuïtief, ziet tussenruimtes en acht zwaarden. Maakte kleibeeldjes voor haar tentoonstelling.

M was onder de indruk van beelden van asielzoekers die onderdak hadden gekregen in een kerk nadat ze in de vrieskou hadden gekampeerd. Voelt zich plaatsvervangend schuldig.

H schreef over een wondervogel, vond een drijfveer in het uitzicht over de Doornakkers, een zacht kreunende koffiepot, craquelé, luisteren, woorden wisselen.

N was bezig met de gezondheid van een kleindochter voor wie ze ook een gedicht geschreven heeft. Te vinden op het schrijfstersblog.


Inspiratie

Ik vind vaak inspiratie in teksten van anderen. Vandaag was dat toevallig een boekje met citaten: The ABC of Writing van Emma Tennant. Wel heel Engels. 
Over inspiratie haalt ze Baudelaire aan:
"Inspiration always comes when a man(sic!) wishes it, but does not always depart when he wishes."
Mijn ervaring met inspiratie is een andere, eerder langzaam tussen de oude sokken tevoorschijn piepend en schielijk weer verdwijnend. Zoekzoek. 

op het internet wat mooie regels van Baudelaire gevonden, mooi vertaald, leve Meander:


"Hevig verliefden en gestrenge hooggeleerden 
beminnen allen in hun rijpe tijd de kat, 
de trots des huizes, krachtig, zacht, en net als zij
bij voorkeur binnen zittend, en op warme plekjes."

Misschien is een goed geschreven tekst wel mijn belangrijkste inspiratiebron.

Hier een mooi citaat uit een recensie van dit luchtige boekje, ik vertaal het niet. Het is een geestig boekje, ik moest er ook om lachen: 'shooting word noodles out of your nostrils', gelukkig niet al te vochtig gegniffeld. ;-) .

"Looking for something light? Want to giggle, chuckle, and guffaw outloud after a hard day of drafting, reworking, and editing? This is just the ticket! The ABC of Writing will have you flipping through its pages and shooting word noodles out your nostrils! I know I did."

Het boekje heeft één groot bezwaar: al is de schrijfster een vrouw, de meeste citaten zijn van mannen, logisch, de literaire canon is eeuwenlang beheerst door mannen.

Over het huwelijk een vrouw, Sylvia Plath, na haar dood wereldberoemd geworden.
Maar eerst een man, Cyril Connolly, vrij vertaald: "De somberste vijand van een veelbelovend schrijverschap is een kinderwagen in de gang."
Nu Sylvia, die rond haar dertigste zelfmoord pleegde, getrouwd met een jonge dichter Ted Hughes, die ook succesvol werd. 
Zij schreef, vrij vertaald: "Sjonge, als ik vijftig mocht worden, en beroemd, komen er geen dankwoorden voor de liefhebbende echtgenoot zonder wiens hulp ik er nooit in geslaagd zou zijn etc etc."

Hoeveel schrijvers, vrouwen of mannen, hebben hun huishouden en hun kinderen ervaren als hun grootste inspiratiebron? Het is maar een vraag.

Over Poëzie:
Boris Pasternak p126: "Poëzie zoekt naar de melodie van de natuur in het lawaai van het woordenboek."
Paul Valéry: "Poëzie is de moeilijkste van alle kunsten."
William Morris: "Nou als dit poëzie is, dan is het schrijven ervan blijkbaar erg makkelijk."

Over lezen heeft Emma Tennant twee citaten, p 142,
"Als je weinig leest weet je ook weinig, maar wat je toevallig leest bepaalt wel wie je bent." (Canetti)
"Wat vreemd dat er in de wereld zo weinig gelezen wordt en zoveel geschreven. Mensen lezen in het algemeen niet vrijwillig als ze iets leukers kunnen doen." (Samuel Johnson)

"Van schrijfsters wordt verwacht dat ze mannen imiteren of over hun eigen leven schrijven." (Zie onder kitchen table p 177)

Zie voor een leerzaam plaatje het omslag van Emma Tennants boekje:
http://www.amazon.co.uk/ABC-Writing-Emma-Tennant/dp/057116966X

Twee mannen aan een tafeltje, twee glazen cognac, een sigaret in de mond van de zenuwachtige schrijver in wie we William Shakespeare herkennen, en een wijsneuzige redacteur of uitgever, die vanachter zijn brilletje kijkt naar een stapel A4'tjes. Uit zijn hoofd dwarrelt zijn tekst: "Hmm ..."
Een erg korte tekst als inspiratiebron, maar samen met het plaatje werkt het wel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten