woensdag 16 januari 2013

Nostalgisch huishouden


Nostalgisch huishouden.

Oudste kleindochter had jaloersmakende mooie spullen in de keuken. Ik sta even stil bij het melkopschuimertje, de hare leek hier een beetje op:maar de hare had een iets minder perfect kloppertje, zie het filmpje, die er ook niet zo mooi los uit kon. 

Ook zetten kleindochter en haar huisgenote nog koffie in zo'n ouderwets espresso koffiepotje dat op het gas gezet moet worden:Het was nog een heel gezoek voordat ik dit plaatje had via google. Dit model had ik vroeger ook, een grote en een kleintje. 

Ze maalde zelfs haar koffiebonen nog in zo'n ouderwetse kofiemolen die je tussen je knieën moet klemmen. Mijn moeder had er ook zo eentje, au au au! En zooo vermoeiend!

Maar ze bestaan nog!


Terugkomend op het melkschuimertje. Die leek eigenlijk op een miniatuurmodel van mijn allereerste wasmachine. Volgens mij kan je in zo'n opschuimertje de kleertjes van Barbie wassen.
Ik kreeg mijn eerste wasmachine in 1959 toen ik mijn eerste baby gekregen had. Voor de was van katoenen luiers, 'oogjesluiers'. Ook die bestaan nog! 


Gelukkig is die ouderwetse wasmachine, heette geloof ik een pulsator, geëvolueerd. Maar ik was er toen hartstikke blij mee.


Deze foto gevonden op dit prachtige blog, je moet echt even kijken:

Zo'n wasketel brengt op marktplaats nog 12,50 op, deze heet daar een doorlEEfde zinken wasketel. Het oppervlak doet denken aan de structuur van de huid van mijn gezicht, ook doorleefd, maar gelukkig voelt mijn gezicht wat zachter aan.Loodzwaar werk was dat wassen, en zonder een centrifuge in ons klimaat waren die luiers niet droog te krijgen. Een nachtmerrie! 
De tweede zegen die ik kreeg was een centrifuge, een levensgevaarlijk ding waarvan het deksel niet op slot kon. 
Een Zanker, leek op deze, die notabene nog op marktplaats te koop aangeboden worden! Maar deze kan gelukkig wel op slot. Zou er nog zoveel vraag zijn naar een losse centrifuge naast een moderne wasmachine?
Godinnezijdank is er nooit een ongeluk mee gebeurd (met afgerukte kinderarmpjes). Brrrr.


Maar voorlopig even genoeg over het huishouden. Het mijne was lang niet zo schoon en goed georganiseerd als op deze foto's, want ik had ambITIES. Ik wou verder studeren, waarover later meer.
Maar ja, dat nostalgische huishouden moest wel gebeuren.

Ik vond trouwens al googlend nog een leuke blog, ook over huishouden.

voor de liefhebbers, zouden die hier zitten en meelezen? Zou leuk zijn, en mail me even, zou ook leuk zijn. :-)
5 opmerkingen:

 1. Veel dingen herken ik nog van vroeger, zij het niet altijd uit ons huishouden.
  Zo heb ik zeer nostalgische gevoelens bij de wringer: die stond bij het openluchtzwembad. Even je spullen uitwringen, altijd handig. Dus een wringer is voor mij: zomer, zwemmen, ontspannen.
  Dat zal heel anders zijn als je 'm als huishoudapparaat nodig had denk ik.
  En ja, zulke centrifuges ken ik ook nog, uit studentenhuizen, zo'n klein apparaat kon je meestal nog wel kwijt, en als je dan een wasmachine had die nog wel waste maar niet meer (goed) centrifugeerde, kwam je daar nog een heel eind mee. En ze gingen niet snel stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt hippo, voor je aardige reactie.

   en leuk zo'n gebruik van een wringer in het zwembad, ik heb ook dierbare herinneringen aan zwembaden en zomerse temperaturen. hadden we die hier voor de was ook maar vaker.
   en ja, zelfstandige kamerbewoners natuurlijk, die hebben tegenwoordig nog wat aan zo'n centrifuge, handig.
   de onzelfstandige hebben wsch nog een gekke moeder thuis die het in het weekend voor ze doet. ;-)

   mijn dochter heeft nog lang met een miele combi machine gewassen, was indertijd een goeie machine,
   zo'n combi is zinnig want het is lastig om een grote hoeveelheid was in één portie rondgeslingerd te krijgen, in het begin was er geen machine te koop die dat kon. en die mieles waren onverslijtbaar. net als dat zankertje van mi, die is ook heel oud geworden.

   Verwijderen
  2. wat leuk! mijn moeder kreeg in 59 haar laatste kind.
   ik herinner me de langzaamklotser en de wringer goed.
   Ze had niet zo'n schort. Deze vrouw lijkt wel een wijkverpleegkundige. Mijn moeder had bonte schorten.
   het koffiepotje ken ik van nieuwerwets gebruik.
   een centrifuge had ik nog in mijn vorige huis in de schuur staan, voor losse wasjes, waar ik tegenwoordig niet meer aan doe.

   Verwijderen

 2. ik had een snelzoevendewasverslijter, was goedkoper dan de langzaamklotser
  mijn moeder droeg een schort geloof ik alleen bij knoeikarweitjes en ik zelfs daar niet echt bij. ik verslijt geen schorten

  verstandig! om niet aan losse wasjes te doen. onzuinig en tijdverspilling. alleen als hobby aan te raden, voor dat kanten tafelkleedje of dat beeldige zijden bloesje. zoekzoek. ;-)

  gr elma, leuk dat je ff keek.

  BeantwoordenVerwijderen